Hugo - Anjers

Welkom bij Hugo - Anjers. 

Hieronder vindt u de activiteiten van onze groep. Naast een kleine toelichting van de activiteit kunnen er foto's bij geplaatst worden om meteen een leuke indruk te krijgen. 

BERICHTEN

25 mei 2019 - Workshops in het Sience Centre Delft
Preview foto Op donderdag 23 mei hebben de Anjers een bezoek gebracht aan het Sience Centre Delft. Na een stevige wandeling kwamen we keurig op tijd aan bij het museum. Er was zelfs nog even tijd voor een tussendoortje en wat drinken. Met nieuwe energie konden we beginnen aan de eerste workshop: programmeren met ozobots! Wat een pret was dat, om dat kleine robotje over de lijnen te leiden en te sturen met behulp van kleurcodes. Na 1.5 uur hard oefenen had iedereen het aardig onder de knie. Tijd voor lunch. Het weer was prachtig en dus hebben we gezellig samen gepicknickt in het parkje voor het museum. Alhoewel.... de meeste leerlingen hebben druk rondgerend, bezig met virustikkertje.

Een tikkeltje vermoeid en verhit startten we dus aan de tweede workshop: de rondleiding door het museum. Die was gelukkig niet al te lang, zodat er nog volop tijd was om zelf op ontdekkking te gaan in het museum.

Helaas, aan alle leuke dingen komt een eind. En zo ook aan deze leerzame schooldag. Na een flinke wandeling terug waren wij weer mooi op tijd op school. Wat een leuke dag. Met dank aan onze techniekmeiden voor het winnen van deze prijs. En natuurlijk heel veel dank aan de vier ouderbegeleiders die deze hele dag met ons mee op stap waren. Nu op naar de landelijke techniekfinale, op woe 12 juni. We zijn benieuwd.....


18 apr 2019 - Pasen bij de Anjers
Preview foto

12 apr 2019 - Koningsspelen 12 april 2019
Preview foto Op vrijdag 12 april hebben alle klassen van de Freinetschool op de sportvelden van SEP de koningsspelen gevierd. De dag startte fris qua temperatuur, maar door het dansen van de Pasapas werden alle leerlingen al snel warm. In gemengde groepjes zijn de leerlingen daarna langs alle spellen op de velden gegaan. Het was soms flink rennen, gelukkig kon er af en toe ook even worden gepauzeerd. Het was een gezellige en sportieve ochtend. Heel veel ouders hebben geholpen om deze dag mogelijk te maken. Veel dank daarvoor.

10 apr 2019 - Proefjescircuit wind & lucht
Preview foto Op woensdag 10 april hebben de Anjers verschillende proeven gedaan in het kader van het thema wind. Er waren 9 verschillende proeven en alle leerlingen hebben gerouleerd langs alle proeven. Wat gebeurt er als je tussen twee blikjes blaast met een rietje? Of als je over een strook papier heen blaast? En kun je met een sateprikker in een ballon prikken zonder de ballon te laten knappen? En wat gebeurt er met spekjes in een glazen fles als je de lucht eruit pompt?

De Anjers kunnen het na vandaag allemaal vertellen, want zij hebben het allemaal onderzocht. Via de stappen voorspellen - waarnemen - verklaren zijn ze als echte onderzoekers te werk gegaan. En dat ze hun taak heel serieus namen, is op de foto's wel te zien. Wat een fijne ochtend was het. Heel veel dank aan de hulpouders: mede door jullie begeleiding was het practicum een groot succes.


21 mrt 2019 - Anjers winnen finale techniektoernooi!
Preview foto Hiep hiep hoera! Op donderdag 21 maart 2019 hebben de Anjers uit groep 4 de Freinet finale van het techniektoernooi gewonnen. Een echte teamprestatie van de hele klas. 4 meiden trapten af, met hun bijzondere en originele ontwerp van een geurpaddenstoel wegwijzer. De presentatie ging vlekkeloos, iedereen kwam aan het woord en de meiden vertelden uitgebreid over proces, onderzoek en ontwerp.

Hierna was de beurt aan wederom een viertal dames, met hun fraaie computerwegwijspaal. Ook deze presentatie verliep gesmeerd. Het publiek was erg onder de indruk van de ingesproken boodschap, die via de luidspreker uit de doos naar buiten kwam.

Hierna was het de beurt aan twee jongens uit de klas, die aan de slag gingen met de uitdaging: het maken van een plattegrond van een modelwoning van lego. Ook dat ging super. Onder luide aanmoedigingen van de klas waren zij ruim binnen de tijd klaar.

De jury was na afloop onder de indruk. Op alle fronten was goed gescoord.

Dik verdiend dus, die overall prijs voor beste ontwerp. Samen hebben de Anjers hiermee een leuke workshop in het techniekmuseum verdiend. En de geurpaddenstoel wordt volgende week gepresenteerd als inzending namens de Freinetschool, op de regionale finale. Spannend, we wachten het af en wensen onze vier kanjers alvast heel veel succes volgende week.


10 mrt 2019 - Excursie dierentuin Blijdorp - 6 maart 2019
Preview foto Op woensdag 6 maart 2019 zijn de Anjers op stap geweest naar dierentuin Blijdorp. In de dierentuin hebben we een doe-het-zelfles gedaan over haren en vachten van dieren, genaamd "als je haar maar goed zit". Ook hebben we extra goed gekeken bij de leeuwen, de tijgers, de serval, etc. Want we werken in de klas momenteel rondom het thema katachtigen. Dan is zo'n uitstapje naar de dierentuin natuurlijk heel leerzaam. De leerlingen mochten voelen aan de verschillende vachten van katachtigen. Dat vonden sommige leerlingen nog best griezelig, zo'n dierenhuid. De tijger voelde veel gladder dan de leeuw, dat wisten we helemaal niet. Natuurlijk hebben we ook uitgebreid gekeken bij de drie pasgeboren leeuwenwelpen. Heel gezellig lagen ze bij elkaar, te schuilen voor de regen.

Naast de les en de katachtigen viel er natuurlijk nog veel meer moois te zien: het oceanium, de vlinderkoepel, de ijsberen, etc. Natuurlijk hebben we de excursie afgesloten met een klim-en klautersessie in de binnenspeeltuin.

Hulpouders: nogmaals heel veel dank, zonder jullie inzet was deze dag niet mogelijk geweest. 

 


21 feb 2019 - Technieklessen bij de Anjers gestart
Preview foto Op woe 13 feb 2019 zijn we van start gegaan met de ontwerpuitdaging van het techniektoernooi: ontwerp een wegwijzersysteem voor een zelfgekozen omgeving. In de eerste les lag de focus op het verkennen van de omgeving aan de hand van kaarten. Hoe werkt zo'n kaart of plattegrond eigenlijk, wat valt er allemaal te zien op een kaart? Hierbij hebben we natuurlijk gekeken naar de legenda: de gebruiksaanwijzing van de kaart. Linda, de moeder van Fien heeft de leerlingen aan het denken gezet door middel van leuke spellen in de klas. Want: is links en rechts voor iedereen eigenlijk wel hetzelfde?

Op woensdag 20 februari zijn we verder gegaan. In deze les hebben de Anjers van Cindy, moeder van Linde, veel informatie gekregen over verschillende wegwijzersystemen. En...hoe vinden dieren eigenlijk de weg? Zij gebruiken vaak heel andere zintuigen om de juiste plekken te vinden. Met deze informatie zijn de leerlingen verder gaan nadenken over het wegwijzersysteem. Volgende les zal plaatsvinden op vrijdag 8 maart. Dan gaan de leerlingen met hulp van Juliet, moeder van Stijn, echt aan de slag met het ontwerp van de wegwijzers. 


04 feb 2019 - Anjers op bezoek in het Prinsenhof
Preview foto Op donderdag 31 januari 2019 hebben de Anjers een bezoek gebracht aan museum het Prinsenhof in Delft. Daar hebben we een heel leuke les gehad over portretten uit de 16e en 17e eeuw. Samen hebben we goed gekeken naar de deftige mannen en vrouwen op de schilderijen: wat hebben ze aan, hoe kijken ze, hoe staan ze? We hebben zelf ook geoefend met poseren. En alle leerlingen hebben een eigen portret getekend. Het was een heel leerzaam en gezellig uitstapje. Alle hulpouders: nogmaals dank voor de begeleiding.

21 dec 2018 - Kerstmarkt bij de Anjers
Preview foto

Op woensdag 19 december vond bij de Anjers een kerstmarkt plaats. Het was druk in de klas, met opa's, oma's, papa's en mama's. Bij binnenkomst konden de bezoekers genieten van twee fantastische optredens: van twee straatartiesten en een koor.

In de klas werden zelfgeknutselde kerstversieringen verkocht, er was limonade en er waren lekkere koekjes te koop. 

Op donderdag tijdens de rekenles hebben we samen al het muntgeld geteld. Met de kerstmarkt is een mooi bedrag opgehaald van 140 euro. De helft van het geld wordt gedoneerd aan een nog te kiezen goed doel; met de andere helft zal de klassenkas worden aangevuld.


30 nov 2018 - Rekenen met sinterklaaskadootjes
Preview foto Nadat ze de klas weer helemaal hadden opgeruimd (ja, die lastige rommelpiet had weer flink toegeslagen) hebben de Anjers vandaag een speciale rekenles gehad: rekenen met sinterklaaskadootjes. En dat was soms best lastig. Met geld konden de leerlingen zelf pakjes kopen in de winkel. Hoeveel kosten al die kado's eigenlijk samen? En wat is precies de lengte, breedte en hoogte van je kadootje?

Fotoalbum:

rekenen met sinterklaaskado's rekenen met sinterklaaskado's rekenen met sinterklaaskado's rekenen met sinterklaaskado's rekenen met sinterklaaskado's rekenen met sinterklaaskado's rekenen met sinterklaaskado's

30 nov 2018 - Pepernoten feest in de Anjers
Preview foto Afgelopen woensdag hebben alle leerlingen van groep 4 heerlijke kruidnoten gemaakt. In de ochtend is er eerst geoefend met wegen tijdens de rekenles. Na het gezamenlijk lezen van het recept zijn alle kinderen in groepjes aan de slag gegaan. Onder het toeziend oog van een aantal kundige moeders, zijn alle ingrediënten nauwgezet afgewogen en gekneed tot een bal. Daar zijn mooie nootjes van gemaakt, soms groot, soms klein. 

 

De volgende dag werden de heerlijk geurende kruidnoten meegebracht naar de klas. Natuurlijk hebben we ze samen lekker opgesnoept! Maar........ niet nadat we er eerst druk mee geteld en gerekend hadden. Dat zijn nog eens leuke en lekkere rekenlessen :). 

Fotoalbum:

kruidnoten maken kruidnoten maken rekenen met pepernoten rekenen met pepernoten rekenen met pepernoten